Gheorghe Drăghici




Maestru al sportului


23.11.2024

«Oina poate aduce o viață nouă în școala română, fiind un admirabil mijloc de educație fizică, adevăratul tip de joc sportiv românesc», spunea Spiru Haret.


Istoric personal


S-a născut în comuna Mitreni, iar școala a urmat-o la 4 km de comuna natală, în comuna Curcani, pe atunci nucleul oinei din zona de sud a României.

A început oina la Școala din Comuna Curcani, iar în clasa a-VI-a a obținut titlul de campion la concursul școlilor generale.

A debutat la 15 ani la seniori, în echipa Avântul Curcani, echipă cu care în anul 1957 a câștigat și titlul de campion la seniori, de altfel singurul titlu obținut de această echipă.


În anul 1965 a mers la echipa Dinamo București, unde antrenor era Popescu Ioan Buftea, echipă cu care a câștigat două titluri de campion național (1965 și 1966).


Suceava, Dinamo Bucurtești câștigătoarea campionatului în anul 1965

Gheorghe Drăghici, rândul de jos al treilea de la dreapta la stânga
Sursa foto: Arhiva personală Marin Mihai (al doilea de la dreapta la stînga)


Roman, Dinamo București câștigătoarea campionatului în anul 1966.


În ’67 a plecat de la Dinamo la CPB (Combinatul Poligrafic București) unde a câștigat cel de-al treilea titlu de campion. În echipa Combinatului Poligrafic Bunucrești antrenor l-a avut pe Alexandru Rafailescu, iar printre jucători îi reamintim pe Ion Anton, Alexandru Matei, V. Tudorancea, V. Gălățeanu, Iancu Costel, V. Ghișă, Dumitru Bărbieru, Gheorghe Gruianu, Gh.Stanciu și căpitanul echipei Ilie Dacău.

În 1967 la finala Campionatului Național de la Craiova, Gheorghe Drăghici a fost declarat cel mai bun jucător și tot atunci a obținut Titlul de Maestru al sportului acordat după cele trei titluri de campion obținute.

I s-a propus să vină la Dinamă să antreneze, cu condiția de a îmbrăca haina militară, dar a refuzat, pierzând astfel oportunitatea de a ajunge antrenor emerit, titlu conferit ulterior domnului Gheorghe Vlase, de altfel unul dintre cele 4 titluri de acest fel la oină acordate vreodată (Alexandru Rafailescu 1969, Popescu Ioan Buftea 1975, Gheorghe Sălceanu și Gheorghe Vlase)


Gheorghe Drăghici și Gheorghe Vlase


Ca jucător la CPB a câștigat 10 titluri la rând: Craiova(1967), Piatra Neamț(1968), Arad(1969), Câmpulung Muscel(1970), Botoșani(1971), Craiova(1972), Alba Iulia(1973), Alexandria(1974), Tulcea(1975).


A fost căpitan al echipei CPB și a jucat pe postul de mijlocaș centru, iar în 1971 la finala Jibiliară a Campionatului național (a XX-a ediție) a era antrenor alături de Ilie Dacău.


De reținut este și că Gheorghe Drăghici rămâne în amintirea iubitorilor de oină drept unul dintre jucătorii care formau careul necruțător de la „prindere”, format pe culoarul de întoarcere, împreună cu Gheorghe Gruianu, Ilie Dacău și Ion Anton.

Echipa de oină de la CPB era formată din jucători veniți de la echipe din toată țara, de la Viață Nouă Olteni, Avântul Curcani, Dinamo București, Biruința Gherăiești.


Câștigătorii Campionatului de oină din anii 1951-1996

Sursa situație anuală: Arhiva personală Gheorghe Vlase

În total Gheorghe Drăghici a căștigat 16 Campionate Naționale și 14 Cupe ale României.


În 1970 a devenit antrenor de oină și a profesat la echipe precum Universitatea București, CPB, Turbina Doicești Dîmbovița.

Jurnalistul sportiv, Traian Ioanițescu l-a supranumit mașina de pase în ziarul Sportul.

În afară de oină Gheorhge Drăgici s-a mai remarcă și prin obținerea titlului de Campion al tuturor categoriilor, la lupte greco-romane, în anul 1966 la Dinamo București.


În prezent conform site-ului Federației Române de Oină (FRO), https://froina.ro sunt peste 50 de structuri sportive afiliate, iar în ultimii ani Gheorghe Drăghici s-a implicat, alături de alți iubitori ai jocului tradițional românesc, la unele dintre cele mai importante evenimente organizate de către F.R.O., dar și la acțiuni desfășurate de alte organizații, amintind:


Anul 2024,

Evenimente din cadrul Calendarului Competițional FRO:
23 iunie, Cupa Regelui și Cupa Reginei la Oină, cu desfășurare în București pe stadionul din Complexul Sportiv Național „Arcul de Triumf”, la feminin întrecându-se echipa C.S. Dacia Mioveni 2012 din județul Argeș și C.S.M. Râmnicu Sărat din județul Buzău, iar la masculin echipele A.C.S. Frontiera Tomis Constanța și C.S. Izvorul Chiuiești din județul Cluj.

De reținut. Cupa Regelui a ajuns în 2024 la a XI-a ediție, iar Cupa reginei la a V-a ediție.

15 septembrie, Cupa Satelor Seniori, desfășurată pe stadionul din Hida, județul Sălaj, unde s-au întrecut, Biruința Gherăești din județul Neamț, C.S. Izvorul Chiuiești din județul Cluj, C.S. Hida din județul Sălaj și Stejarul Pârcovaci din județul Iași;

5 octombrie, Cupa Unirii, desfășurată în București pe stadionul din Complexul Sportiv Național „Arcul de Triumf”,unde la feminin și la masculuin s-au întrecut selecționatele Republicii Moldava și ale României;

2 noiembrie, Campionatul Național de Oină în Sală Juniori I, masculin desfășurat în Sala de Sport Municipală „ Vasile Ștefan” din Râmnicu Sărat și cu participarea echipelor, C.S. Hida, C.S. Hoina Craiova, C.S.M. Râmnicu Sărat, C.S. Tradisport Constanța

3 noiembrie, Campionatul Național de Oină în Sală Seniori, masculin desfășurat în Sala de Sport Municipală „ Vasile Ștefan” din Râmnicu Sărat și cu participarea echipelor,

C.S. Hida, C.S. Biruința Gherăești, C.S.M. Râmnicu Sărat, A.C.S. Frontiera Tomis Constanța și C.S. Stejarul Pârcovaci;


2023, Turneul Internațional de Oină (cu participarea echipelor din România, Republica Moldova și Nepal) desfășurat în București la Sala din Complexul Sportiv Dinamo;

De reținut. Conform M.O. nr. 764 din 1 august 2022, în cadrul secției de jocuri sportive asigură desfășurarea activităților sportive și pentru disciplina sportivă oina.


Alte acțiuni:

noiembrie, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, București;

26 octombrie 2024, Memorialul Constantin Dumitrescu și Mărioara și Dode Stanciu, desfășurat în Țițești, județul Argeș;

septembrie 2024, Muzeul Golești, județul Argeș;

28 septembrie 2024, Săptămâna Europeană a Sportului (SES);

octombrie 2019, coordonează atelierele dedicate inițierii în oină din cadrul proiectului derulat în Sectorul 5, intitulat Festivalul Jocurilor ADK


Vezi și materialul VIDEO


Vezi și ARTICOLUL:
https://matricea.ro/matricea-romaneasca-a-dat-voce-sportului-national-capitan-de-echipa-oina-a-fost-uitata-si-data-deoparte-pentru-ca-lucrurile-se-invart-in-jurul-banilor/


Vezi și materialul VIDEO:


Vezi și materialul despre Gheorghe Vlase:


Mergi la BUCUREȘTIUL REDESCOPERĂ OINA CLIC AICI

Un material realizat de H.Aralambie

This site is using SEO Baclinks plugin created by Cocktail Family