Clubul Sportiv Olimpicii în anul 2023


Nu înainte de a prezenta retrospectiva pentru anul anterior, se va menționa un scurt rezumat al acțiunilor ce au fost întreprinse în anul 2022. Prin urmare, în urmă cu aproximativ doi ani au fost demarate procedurile necesare înființării Clubului Sportiv Olimpicii, respectiv:

– rezervarea denumirii asociației;

– obținerea statutului juridic;

– a Certificatului de înregistrare fiscală;

– a Certificatului de identitate sportivă, acest ultim document nefiind însă obținut decat în urma unor eforturi suplimentare.

Pe lângă cele menționate anterior, au avut loc antrenamente periodice cu tinerii din comuna Țițești, acțiuni de promovare a jocului de oină (cu ocazia sărbătoririi zilei comunei Țițești) și nu în ultimul rând, s-a organizat și desfășurat Memorialul ,,Constantin Dumitrescu și soții Stanciu”, la care au participat aproximativ 50 de tineri din 3 județe: Argeș, Sibiu și Dolj.

La începutul anului 2023, conducerea clubului a setat ca obiective finalizarea demersurilor necesare obținerii Certificatului de identitate sportivă, obținerea de finanțare în vederea participării la competițiile organizate de Federația Română de Oină și organizarea concursului menționat anterior.

La fel ca în anul anterior, antrenamentele au debutat încă din luna februarie și s-au desfășurat periodic, în timpul weekend-urilor, până în luna noiembrie. La acestea au fost invitați să participe toți doritorii de mișcare din localitate, și nu numai, de-a lungul anului fiind prezenți la activități elevi, studenți, adulți și chiar pensionari.


Foto1: Oiniștii din cadrul CS Olimpicii la final de antrenament

Sursa foto 1: Facebook Clubul Sportiv OlimpiciiFoto 2: Fază de joc din timpul unui antrenament

Sursa foto 2: Facebook Clubul Sportiv OlimpiciiFoto 3: Oiniștii din cadrul CS Olimpicii alături de oinistele de la CS Dacia Mioveni 2012 după un antrenament comun desfășurat la Mioveni

Sursa foto 3: Facebook Clubul Sportiv Olimpicii


Colaborarea cu Școala Gimnazială ,,I.C. Lăzărescu” Țițești a continuat și în acest an, reprezentanții clubului sportiv fiind alături de elevii școlii atât la antrenamente, cât și la competițiile școlare desfășurate în luna martie (Concursul județean Oina – Obicei Îndepărtat Naște Ambiții și Olimpiada Națională a Sportului Școlar – etapa județeană).


Foto4: În partea stângă, elevii Școlii Gimnaziale din Țițești, la festivitatea de deschidere a concursului județean ,,Oina – Obicei Îndepărtat Naște Ambiții”

Sursa foto 4: Facebook Clubul Sportigv Olimpicii


În urma răspunsului primit în anul anterior (n.r. 2022) din partea Ministerului Sportului, referitor la dosarul pentru obținerea Certificatului de identitate sportivă, s-a demarat procedura modificării Statutului asociației, finalizată cu succes în luna aprilie.

În data de 9 mai a fost sărbătorită Ziua națională a oinei prin activități desfășurate alături de cadrele didactice ale școlilor primare din satele Valea Stânii și Valea Mănăstirii din comuna Țițești.


Foto 5: Desen realizat cu ocazia sărbătoririi Zilei naționale a oinei

Sursa foto 5: Facebook Clubul Sportiv Olimpicii


Tot în urma răspunsului primit în anul anterior (n.r. 2022) din partea Ministerului Sportului, reprezentanții clubului sportiv au contactat Comitetul Olimpic și Sportiv Român și au obținut, în luna mai, avizul de a utiliza termenul ,,olimpicii” în denumirea asociației.


Foto 6: Avizul din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român pentru a utiliza termenul ,,olimpicii” în denumirea clubului

Sursa foto 6: Facebook Clubul Sportiv Olimpicii


În luna iunie a fost completat dosarul necesar obținerii Certificatului de identitate sportivă de la Ministerul Sportului, ce a fost obținut ulterior la finalul aceleiași luni. Având toate documentele necesare, în luna iulie s-a realizat și afilierea la Federația Română de Oină.


Foto 7: Certificatul de identitate sportivă

Sursa Foto 7: Facebook Clubul Sportiv Olimpicii


Foto 8: Înmânarea dosarului de afiliere la F.R.O. către președintele federației, domnul Nicolae Dobre

Sursa foto 8: Facebook Federația Română de OINĂ


Tot în luna iunie a avut loc și o activitate de promovare a jocului de oină, cu prilejul sărbătorii celor 401 ani de la atestarea documentară a comunei Țițești.


Sursa foto 9: Facebook Clubul Sportiv Olimpicii


În lunile iulie și august au fost semnate contractele de sponsorizare prin eforturile depuse de către domnul Cristi Stanciu, principalul sponsor al Clubului Sportiv Olimpicii.

După o vară plină de antrenamente a urmat și prima competiție oficială, respectiv Cupa Satelor la oină, desfășurată în luna septembrie la Gherăești în județul Neamț.


Foto 10: Sportivii CS Olimpicii la startul competiției Cupa Satelor la oină

Sursa foto 10: Facebook Clubul Sportiv Olimpicii


În luna octombrie a urmat participarea la cea de-a doua competiție oficială, respectiv Campionatul Național de Oină în 6, desfășurat la Ploiești.


Foto 11: Sportivii din cadrul CS Olimpicii, alături de vicepreședintele clubului, domnul Gheorghe Stoica și principalul sponsor al clubului, domnul Cristi Stanciu

Sursa foto 11: Facebook Clubul Sportiv Olimpicii


La finalul lunii octombrie, la fel ca în anul anterior, Clubul Sportiv Olimpicii a organizat Memorialul de oină ,,Constantin Dumitrescu și soții Stanciu”, în colaborare cu partenerii evenimentului (Primăria Țițești, Școala Gimnazială ,,I.C. Lăzărescu” Țițești, ziarul Argeș Sport și Federația Română de Oină) și sponsorii acestuia (Nicol Jocker, Catena, Banca Transilvania, AXA Prospect, Urbecop Invest SRL, Self și Digital Design). Ediția din anul 2023 a reunit un număr de aproximativ 70 de sportivi, deopotrivă fete și băieți, juniori și seniori din 4 județe: Argeș, Sibiu, Teleorman și Ialomița. Toți participanții au primit o masă caldă la finalul activității, iar câștigătorii au fost recompensați cu diplome, mingi, medalii, cupe, tricouri și alte premii.


Foto 12: Poză de grup cu participanții ediției din 2023 a Memorialului ,,Constantin Dumitrescu și soții Stanciu” la oină

Sursa foto 12: Facebook Clubul Sportiv Olimpicii


Având în vedere că obiectivele pentru anul 2023 au fost îndeplinite, în luna decembrie au fost făcuți primii pași în ceea ce privește redescoperirea jocului de oină la nivelul județului Argeș. Astfel, în urma informațiilor descoperite în manuscrisele învățătorului Constantin Dumitrescu din comuna Țițești, grupul de inițiativă Argeșul redescoperă oina, format din reprezentanți ai CS Olimpicii, a efectuat o primă vizită în localitatea Boțești. Aceștia au desfășurat o acțiune de inițiere în oină alături de profesorii și elevii școlii gimnaziale din localitate. De asemena, aceștia au efectuat o vizită la domnul profesor Victor Zamfira, în vârstă de aproximativ 90 de ani, care ani de-a rândul a pregătit numeroase generații de oiniști din comuna Boțești.


Colaj cu imagini de la prima acțiune a grupului Argeșul Redescoperă Oina la Boțești


Trebuie menționat faptul că de-a lungul întregului an, activitatea Clubului Sportiv Olimpicii a fost diseminată prin intermediul paginilor oficiale ale clubului de pe rețelele de socializare (facebook și insta_gram), respectiv pe pagina de TikTok ,,RedescoperăOina”, pe site-ul academiademiscare.ro și în ziarul Argeș Sport.  

Obiectivele pentru anul 2024 se conturează a fi în continuare strângerea de fonduri în vederea participării la competițiile Federației Române de Oină, organizarea Memorialului de oină ,,Constantin Dumitrescu și soții Stanciu”, iar în plus față de anul precedent, continuarea procesului de redescoperire a oinei la nivelul județului Argeș.


Vezi și pagina ARGEȘUL REDESCOPERĂ OINA – CLIC AICI


Pentru gloria sportului românesc, înainte!

Un material de I. Oliver, președinte Clubul Sportiv Olimpicii

This site is using SEO Baclinks plugin created by Cocktail Family

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *