Gică Stoica traiește emoția redebutului la o echipă de Oină

„Bună ziua dragi iubitori ai jocului de Oină, mulți spunând … ai jocului cu mingea mică.

Gică Stoica (primul din dreapta) și echipa de oină a C.S. Olimpicii din Țițești

Practic oină din clasa a IV-a, fiind selectat în echipa școlii împreună cu colegul meu Cristi Stanciu. Având colegi de echipă din clasele mai mari (V – VIII), bine făcuți fizic, am trăit mari emoții în acea vreme.

Gică Stoica (primul din dreapta rândul ce stă în picioare) și echipa de oină a Şcolii din Țițești

Anii au trecut, cei mari au plecat mai departe și așa s-au repetat generații după generații, iar la școala din ȚIȚEȘTI am ajuns ca din clasa a VIII-a să fac parte din echipa de oină a localității, până la 19 ani, când am intrat în echipa de oină a Uzinei Dacia. A urmat stagiul militar, ocazie cu care am fost convocat (ales) în echipa de oină a unității militare din București, Dinamo Băneasa 2.

Am avut ocazia să joc oină cu echipele titrate din capitală: Dinamo București, Combinatul Poligrafic București (C.P.B.), Universitatea București, Gloria, Întreprinderea de Mecanică Poligrafica București (I.M.P.).

Am jucat oină cu marii oiniști ai vremii, reamintindu-i pe: Păsărică, Dincă, Vlase Perșinaru, Sârbu, Minac, Andrușca, Bobeică, Chițu, Popescu, Drăghici, Anton, Zica, Marin, frații Paulești (Nelu și Nicu).

După armată am revenit în localitate și am continuat să joc oină la echipa Dacia și Pacea Țițești până în anul 1989.

A umat revoluția, echipele de seniori au început să se destrame, iar eu am continuat să arbitrez numai jocuri de oină la nivel gimnazial și sa fiu îndrumător pentru cei mici alături de profesorii de sport, până în prezent.

Prin anii 2010-2011 am ajutat Şcoala Gimnazială „George Topârceanu” din Mioveni să facă oină alături de profesoara Tea Dumitru. În paralel am ajutat și școlile din Băiculești, Vrănești, Țițești, Bălilesti alături de profesorii de sport.

De puțină vreme în localitate (n.r. Țițești) am format un club sportiv și o echipă de oină alături de inginerul Oliver Ioniță, fost jucător de oină la Mioveni și Țitești, clubul purtând numele de Clubul Sportiv Olimpicii.

Gică Stoica surprins în timpul jocului în momentul când pasează

În urma selecției sportivilor, pe plan local, am continuat aceast proiect (n.r. C.S. Olimpicii) cu înscrirea clubului la Federația Română de Oină.

După afiliere, Federația a invitat conducerea clubului să participe la Cupa Satelor la Oină, eveniment ținut pe data de 16 septembrie 2023, în Comuna Gherăiești din Județul Neamț.

Câțiva dintre jucătorii selecționați nu au putut să facă parte din echipă, pentru că patronii unde lucrează nu au răspuns pozitiv, în ceea ce privește învoirea lor. Am fost nevoiți să apelăm la școală să „ne împrumute jucători” și chiar dacă doi elevi din clasa a VIII-a au fost invoiți, tot ne mai trebuia încă un jucător.

Erau doar 10 jucători, așa că am luat decizia să mă alătur echipei să fim 11 (n.r. echipa de oina avea nevoie de 11 jucători), moment în care emoțiile mele au crescut foarte mult, imaginându-mi cum este să joc un meci oficial, ca jucător, alături de copii cu vârsta cuprinsă între 15,16 ani și 25 de ani, iar eu de 65 de ani.

Gică Stoica la servirea mingii

Am dicutat cu colegii ce părere au despre mine că o să joc în echipă. Părerile au fost împărțite, dar eu sincer m-am gândit tot drumul și noaptea de vineri nu am putut dormi de emoția redebutului meu la echipa Olimpicii.

Gică Stoica este la bătaie

Cred că am avut o prestație bună, de aceea rog toți tinerii, băieți și fete, să îndrăgească acest sport cu mingea mică „Oina”.

Succes tinerilor!

Pentru gloria sportului românesc înainte!”

Materialul, text și fotografii, a fost pus la dispoziție de domnul Gică Stoica, mulțumindu-i și pe această cale pentru bunăvoința de a ne acorda dreptul de a-l publica.

Citește și despre Clubul Sportiv Olimpicii – CLIC AICI

Înapoi la pagina ARGEŞUL REDESCOPERĂ OINA

This site is using SEO Baclinks plugin created by Cocktail Family

Uncategorized

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *