Ministerul Sportului poate organiza în fiecare an „Săptămâna mişcării în România”12.11.2022

Prin intermediul paginii de Facebook, domnul Popa Victor, în calitate de inițiator programe și proiecte, a adresat, domnului senator Bogdan Constantin Matei, președinte al Comisiei pentru tineret și sport, inițiatorul LEGII nr. 116 din 27 aprilie 2022 pentru completarea art. 3 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 următoarea propunere:


VOLUNTAR PENTRU SENAT

Cu tot respectul pe care vi-l port în ceea ce privește activitatea de reglementare a domeniului SPORT precum și a inițiativelor luate de dumneavoastră, legea de față ridică o serie de semne de întrebare, în contextul diferitelor situații de care m-am lovit în procesul de implementare al proiectelor de mișcare, așa cum se spune la firul ierbii și anume:

1. Ce înseamnă termenul „mișcare”?

2. Este termenul „mișcare” definit în Legea 69/2000 sau în oricare altă lege?

3. Există resursa umană specializată pentru activitatea de „mișcare” și dacă da, în care lege se prevede care sunt atribuțiile unui specialist pe „mișcare”, făcând o paralelă cu meseria de instructor sportiv, antrenor pe ramura de sport, cadru didactic învățământ primar, animator sportul pentru toți, etc. ?

4. Prin sintagma „Deschiderea curților școlilor pentru activităti sportive” legiuitorul s-a referit și la „deschiderea curților școlilor pentru activități de „mișcare” ?


Academia de Mișcare este un program inițiat din anul 2000 și dezvoltat, pas cu pas, în mod continu.

În contextul implementării proiectelor cu finanțare din fonduri publice, de-a lungul anilor m-am confruntat cu mari dificultăți, cel puțin din punct de vedere al percepției sintagmei „Academia de Mișcare”.

Desigur că, pentru depășirea acestor dificultăți, s-a apelat la identificarea soluțiilor, în primul rând, în cadrul dezbaterilor publice, în dialog cu specialiștii din domeniul sport și cu reprezentanții autorităților administrației locale, în ceea ce privește subiectul Mișcare versus Sport.

Astfel, permiteți-mi să vă fac cunoscut, pe aceasta cale, plecând de la implicarea subsemnatului, la firul ierbii în activități de mișcare, în care beneficiarii au fost din toate categoriile de vârstă, concluzia la care am ajuns și anume că afirmația „sport=mișcare” este o relație de egalitate care naște cel puțin confuzii, pentru că, la fel de adevărată este și relația „mobilitate=mișcare” în contextul în care termenul mobilitate este folosit în prezent, destul de frecvent, într-un alt domeniu, cel al tineretului.

Având în vedere toate cele de mai sus vă fac cunoscută propunerea subsemnatului de a mă oferi ca VOLUNTAR asumându-mi interconectarea instituților publice, pe de o parte, cele care reglementează și pe de cealaltă parte cele care pun în aplicare, în acțiunile în care feedbak-ul de la firul ierbii în ceea ce privește aplicarea prezentei inițiative să fie folositor și util în vederea obținerii de rezultate reale, într-un timp scurt, în beneficiul cetățeanului.

În practică am fost pus deseori în dificultate cand mi s-a cerut un argument de tipul, dați un exemplu unde termenul „mișcare” poate fi regăsit în cadul activitățior de tip formal, activitățile de mișcare în acest moment fiind după părerea mea, activități din cadrul celor de tip informal și cel mult nonformal.

Când vine vorba despre finanțare din fonduri publice, administrațiile la nivel local cele de care vorbește prezenta lege cât si celelalte instituții publice și mă refer la cele din București (PMB și cele 6 primarii celor) și DSMB (deconcentratul Ministerului Sportului) au suficiente exemple de punere în aplicare a mecanismului de finanțare.

Cât despre faptul că le va fi facil sau dificil să înțeleagă, să coroboreze și mai apoi să aplice un ghid de finanțare în ceea ce privește Legea 350/2005 coroborată cu Legea 69/2000 cu toate completările și modificările acesteia, la care se adaugă normele de aplicare și mă refer la (1447 Normele financiare pentru activitatea sportivă, regulamentul care stabilește cuantumurile si tipul cheltuieleilor din domeniul sport) putem afla la o simplă căutare pe net a modului în care autoritățile locale au finanțat activitățile din domeniul SPORT în anul 2022.

În final permiteți-mi să adaug ca puncte de referință, cunostințele, experiența și rezultatele subsemnatului publicate parțial pe site-ul www.academiademiscare.ro , cu precizarea finală, că vă voi trimite într-un timp destul de scurt și scrisoarea de intenție, pe căile de comunicare oficiale.

Cu deosebit respect,

Victor POPA „

Sursa – CLIC AICI
Senatul Romaniei – CLIC AICI

This site is using SEO Baclinks plugin created by Cocktail Family

Uncategorized

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *