Boțești – un colț de românism descoperit prin oină


În urmă cu câteva zile (n.r. 30.11.2023), o parte din grupul de inițiativă ,,Argeșul Redescoperă Oina” a pornit în căutarea centrelor de tradiție ale sportului nostru național din județul Argeș. În urma studierii manuscriselor învățătorului Constantin Dumitrescu din Țițești, am aflat că la Boțești, oina se practica la un nivel destul de înalt în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Monumentul eroilor din satul Boțești

Ajunși în localitate, după ce am avut ocazia de a admira monumentul eroilor, ridicat în anul 1926, am poposit în școală, unde am avut parte de o primire călduroasă din partea elevilor și a conducerii școlii. Mulțumim pe această cale doamnei profesoare Monica Ilie, respectiv domnului profesor Irinel Vasilescu, pentru deschiderea avută în ceea ce privește promovarea sportului nostru național.


A urmat o serie de activități de inițiere în jocul de oină (discuții pe tema acestui sport, respectiv pase, lovituri de baston și o scurtă demonstrație a jocului de oină în 6).

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Ilie Stoenescu” la finalul activității de inițiere
O parte din grupul de inițiativă ,,Argeșul Redescoperă Oina”, alături de profesorii Școlii Gimnaziale din Boțești


Faptul că la Boțești s-a jucat oină ne-a fost confirmat de domnul profesor de biologie Irinel Vasilescu, fost jucător în cadrul echipei din localitate (lucru demonstrat prin loviturile de baston executate de către dumnealui în timpul activității). După finalizarea acțiunii din cadrul școlii, dumnealui ne-a intermediat vizita cu domnul profesor Victor Zamfira.

Ajuns la vârsta de 90 de ani, acesta a deprins tainele jocului de oină în perioada în care a fost elev al Școlii Normale din Câmpulung, ducând mai departe acest sport și în localitatea Boțești, unde a format numeroase generații de jucători.

Profesorul Victor Zamfira, în vârstă de 90 de ani
Echipa Școlii Gimnaziale din Boțești în anul 1981
Verso la fotografia cu echipa Școlii Gimnaziale din Boțești

De la dumnealui am aflat că echipa ,,Tinerețea” Boțești era principala contracandidată la nivelul județului Argeș a echipei ,,Pacea” Țițești, reușind uneori chiar să o surclaseze pe aceasta la unele competiții, așa cum este menționat și în articolul de mai jos.


Oinarii din Boțești, fragment ziarul Sportul, 8 aprilie 1971

Sursa fragment ziar: http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/sportul/1971/04/sportul_1971_04_6659.pdf


Începând cu anii ’90 însă, oina a cunoscut un declin și la Boțești, echipa din localitate participând doar la competițiile școlare, iar de mai bine de 10 ani dispărând și această formă de activitate.


Timpul a trecut foarte repede, se însera, astfel că a trebuit să ne reîntoarcem în localitatea Călinești. Putem spune că s-a mai făcut încă un pas în cadrul procesului de redescoperire a sportului nostru național în județul Argeș.


La Boțești se află un loc încărcat de tradiții ce merită să fie descoperit, pe lângă oină, putând menționa legenda vestitului haiduc Radu lui Anghel, ce ar fi originar din satul Moșteni-Greci.
La rândul său, Boțeștiul merită să redescopere alături de noi sportul național al României, oina!


Citește și Profesorul de educație fizică și sport doamna Monica Elena la prima întâlnire cu oina observă entuziasmul copiilor


Vezi și ARGEȘUL REDESCOPERĂ OINA

This site is using SEO Baclinks plugin created by Cocktail Family

One Reply to “Boțești – un colț de românism descoperit prin oină”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *